Witaj w Profit24.pl - Załóż konto | Zaloguj się | facebook | Pomoc |
wyszukiwanie zaawansowane »

Koszyk

Twój koszyk jest obecnie pusty
Tytuł książki: Ilość: Cena:

Indeksy:

Autorów   |   Wydawnictw   |   Serii
Żywność ekologiczna - skrypt do ćwiczeń

Żywność ekologiczna - skrypt do ćwiczeń

Język: polski
Rok wydania: 2014
Wydanie: 1
ISBN: 9788375835885
Redakcja: Hallmann Ewelina
Dodatkowe informacje:
Oprawa: miękka
Wymiary: B5
Liczba stron: 164
Język oryginalny: polski
Miasto: Warszawa
32.03 PLN Cena Profit24: 32,03 zł
Cena katalogowa: 34,00 zł
Koszt dostawy:
Paczka w RUCHu od 5,99 zł
Poczta Polska Odbiór w punkcie od 9,99 zł
Poczta Polska doręczenie pod adres od 10,99 zł
Paczkomaty InPost od 11,99 zł
FedEx - przesyłka kurierska od 11,99 zł

Słowa kluczowe

Spis treści

Rozdział 1. Wstęp ... 7

Rozdział 2. Jakość żywności ekologicznej - podstawy teoretyczne ... 8

2.1. Czynniki warunkujące jakość żywności ekologicznej ... 8

2.2. Ekologiczne kryteria jakości żywności ... 9

2.3. Kryteria analityczne ... 10

2.4. Wyniki porównawczych badań analitycznych ... 14

2.4.1. Substancje szkodliwe - azotany(III), azotany(V) ... 14

2.4.2. Substancje szkodliwe - pestycydy ... 16

2.4.3. Metale ciężkie ... 18

2.4.4. Mykotoksyny ... 19

2.4.5. Zanieczyszczenia mikrobiologiczne ... 19

2.5. Substancje odżywcze ... 20

2.5.1. Witaminy ... 20

2.5.2. Metabolity wtórne ... 21

2.5.3. Karotenoidy ... 24

2.5.4. Związki mineralne ... 25

2.5.5. Cukry ogółem ... 25

2.5.6. Białka ... 27

2.5.7. Sucha masa ...

27 2.6. Podsumowanie ... 29

2.7. Literatura ... 30

Rozdział 3. Kwasy fenolowe w herbatach - wprowadzenie teoretyczne ... 38

3.1. Herbata i herbatki - definicje i pochodzenie produktu ... 38

3.2. Herbata - klasyfikacja ze względu na pochodzenie herbaty ... 40

3.3. Herbaty i herbatki - regiony uprawy i pochodzenie ... 41

3.4. Podział herbat ze względu na proces przetwarzania ... 42

3.5. Związki biologicznie czynne zawarte w herbatach ... 44

3.5.1. Polifenole ... 44

3.5.2. Alkaloidy purynowe ... 45

3.6. Zawartość polifenoli w herbatach ekologicznych i konwencjonalnych ... 46

3.7. Analiza zawartości kwasów fenolowych w herbatach - opis ćwiczenia ... 46

3.8. Oznaczanie zawartości związków polifenolowych w herbatkach ziołowych - opis ćwiczenia ... 47

3.9. Zagadnienia do zapamiętania ... 49

3.10. Literatura ... 49

Rozdział 4. Charakterystyka kaw ekologicznych i konwencjonalnych - wprowadzenie teoretyczne ... 50

4.1. Kawa - definicje i pochodzenie produktu ... 50

4.2. Gatunki kawy w uprawie i ich charakterystyka ... 50

4.3. Produkcja kawy na świecie ... 51

4.4. Etapy produkcji kawy ... 53

4.5. Oznakowania kawy ekologicznej ... 54

4.6. Skład chemiczny ziaren kawy ... 54

4.7. Zawartość związków bioaktywnych w ziarnach kawy ... 55

4.7.1. Kwasy fenolowe i flawonoidy ... 55

4.7.2. Związki purynowe ... 55

4.8. Analiza zawartości kofeiny w próbkach kaw - opis ćwiczenia ... 57

4.9. Zagadnienia do zapamiętania ... 58

4.10. Literatura ... 58

Rozdział 5. Zawartość witaminy C w warzywach psiankowatych - wprowadzenie teoretyczne ... 59

5.1. Ziemniak - znaczenie gospodarcze i produkcja w Polsce ... 59

5.2. Papryka - znaczenie gospodarcze i produkcja w Polsce ... 59

5.3. Budowa i synteza witaminy C ... 60

5.4. Znaczenie witaminy C dla roślin ... 61

5.5. Znaczenie witaminy C dla człowieka ... 61

5.6. Wpływ rolnictwa ekologicznego na zawartość witaminy C w warzywach psiankowatych ... 62

5.7. Oznaczenie witaminy C w ziemniakach metodą miareczkową - opis ćwiczenia ... 62

5.8. Oznaczenie witaminy C w papryce metodą spektrofotometryczną - opis ćwiczenia ... 64

5.9. Zagadnienia do zapamiętania ... 66

5.10. Literatura ... 66

Rozdział 6. Zawartość karotenoidów w produktach pomidorowych - wprowadzenie teoretyczne ... 67

6.1. Pomidor - znaczenie gospodarcze i produkcja w Europie i Polsce ... 67

6.2. Pomidor jako surowiec do przetwórstwa ... 68

6.3. Pomidor ekologiczny jako źródło związków bioaktywnych ... 72

6.3.1. Karotenoidy ... 72

6.4. Oznaczanie karotenoidów metodą kolumnową w produktach pomidorowych - opis ćwiczenia ... 73

6.5. Oznaczanie karotenoidów metodą HPLC w produktach pomidorowych - opis ćwiczenia ... 76

6.6. Zagadnienia do zapamiętania ... 77

6.7. Literatura ... 77

Rozdział 7. Kwasy organiczne w produktach świeżych i kiszonych - wprowadzenie teoretyczne ... 79

7.1. Kapusta jako podstawowy surowiec do kiszenia ... 79

7.2. Proces fermentacji mlekowej i produkcja kiszonek ... 79

7.3. Zasady kiszenia kapusty w przetwórstwie ekologicznym ... 81

7.4. Metody pomiaru kwasowości w surowcach i produktach ... 81

7.5. Charakterystyka kwasów organicznych i ich soli oraz zastosowanie w żywności konwencjonalnej ... 82

7.6. Oznaczanie kwasowości ogólnej w próbkach kapusty świeżej i kiszonej - opis ćwiczenia ... 85

7.7. Oznaczanie kwasów organicznych w owocach metodą HPLC - opis ćwiczenia ... 86

7.8. Zagadnienia do zapamiętania ... 88

7.9. Literatura ... 88

Rozdział 8. Zawartość antocyjanów w owocach i przetworach - wprowadzenie teoretyczne ... 89

8.1. Charakterystyka związków antocyjanowych ... 89

8.2. Owoce jako źródło związków antocyjanowych ... 90

8.3. Produkcja owoców jagodowych i ziarnkowych w systemie ekologicznym i konwencjonalnym ... 91

8.4. Przetwórstwo owoców ... 92 8.5. Prozdrowotne właściwości antocyjanów ... 93

8.6. Charakterystyka produktów o wysokiej zawartości antocyjanów ... 93

8.7. Oznaczanie antocyjanów w przetworach metodą spektrofotometryczną - opis ćwiczenia ... 95

8.8. Oznaczenie zawartości antocyjanów w owocach metodą HPLC - opis ćwiczenia ... 96

8.9. Zagadnienia do zapamiętania ... 98

8.10. Literatura ... 98

Rozdział 9. Zawartość chlorofili w warzywach - wprowadzenie teoretyczne ... 99

9.1. Budowa i występowanie chlorofili w warzywach ... 99

9.2. Uprawa warzyw liściowych i ziół w systemie ekologicznym ... 100

9.3. Warzywa liściowe jako źródło chlorofili w diecie ... 100

9.4. Wpływ nawożenia ekologicznego na zawartość chlorofilu w liściach warzyw i ziół ... 101

9.5. Właściwości prozdrowotne chlorofilu ... 102

9.6. Zastosowanie chlorofilu w przemyśle ... 103

9.7. Oznaczenie zawartości chlorofili metodą spektrofotometryczną - opis ćwiczenia ... 103

9.8. Oznaczanie zawartości chlorofilu a i b metodą chromatografii HPLC - opis ćwiczenia ... 105

9.9. Zagadnienia do zapamiętania ... 107

9.10. Literatura ... 107

Rozdział 10. Analiza sensoryczna produktów ekologicznych - wprowadzenie teoretyczne ... 110

10.1. Analiza sensoryczna - definicja i znacznie w analizie żywności ... 110

10.2. Motywacje konsumentów przy wyborze żywności ekologicznej ... 111

10.3. Profil konsumenta ekologicznego ... 112

10.4. Zastosowanie analizy sensorycznej w kształtowaniu jakości produktu ekologicznego ... 113

10.5. Specyfika sensorycznych badań konsumenckich ... 114

10.6. Podstawowe narzędzia i metody analizy sensorycznej w ocenie żywności ekologicznej ... 114

10.7. Badanie sensoryczne jogurtu truskawkowego - opis ćwiczenia ... 117

10.8. Badanie sensoryczne soków owocowych metodą szeregowania - opis ćwiczenia ... 119

10.9. Zagadnienia do zapamiętania ... 122

10.10. Literatura ... 122

Rozdział 11. Ocena asortymentu produktów ekologicznych w sprzedaży - wprowadzenie teoretyczne ... 123

11.1. Sprzedaż surowców i produktów ekologicznych w Polsce ... 123

11.2. Rodzaje sprzedaży bezpośredniej ... 123

11.3. Rodzaje sprzedaży pośredniej ... 126

11.4. Żywność ekologiczna a „zdrowa żywność" ... 132

11.5. Ocena asortymentu ekologicznego znajdującego się w sprzedaży pośredniej - opis ćwiczenia ... 133

11.6. Lista sklepów prowadzących sprzedaż żywności ekologicznej ... 137

11.7. Zagadnienia do zapamiętania ... 138

11.8. Literatura do rozdziału ... 139

Rozdział 12. Towaroznawstwo opakowań produktów ekologicznych - wprowadzenie teoretyczne ... 140

12.1. Znakowanie produktów ekologicznych ... 140

12.2. Znaki krajowe produktów ekologicznych w Europie ... 141

12.3. Funkcje opakowań do żywności ... 148

12.4. Charakterystyka opakowań do żywności ... 148

12.5. Informacje umieszczane na opakowaniach do żywności ... 152

12.6. Badanie towaroznawcze opakowań produktów ekologicznych - opis ćwiczenia ... 160

12.7. Zagadnienia do zapamiętania ... 162

12.8. Literatura ... 163

Inni klienci kupili również:

Ryzyko inwestowania w polskim sektorze energetyki odnawialnej
Cena Profit24: 46,50 zł Cena katalogowa: 59,00 zł
W obronie klimatu
Ulanowski Krzysztof
Cena Profit24: 14,80 zł Cena katalogowa: 21,90 zł
Francja w procesie uwspólnotowienia bezpieczeństwa energetycznego i polityki klimatycznej unii europejskiej
Cena Profit24: 34,33 zł Cena katalogowa: 39,90 zł
Ochrona środowiska w praktyce gminy
Cena Profit24: 99,57 zł Cena katalogowa: 117,39 zł
Opłaty ekologiczne w polsce
Cena Profit24: 56,39 zł Cena katalogowa: 60,00 zł
Fitoremediacja. Potencjał roślin do oczyszczania środowiska
Cena Profit24: 59,52 zł Cena katalogowa: 69,00 zł
Ustawa o udostępnianiu informacji o środowisku i jego ochronie, udziale społeczeństwa w ochronie środowiska oraz o ocenach oddziaływania na środowisko. Komentarz
Cena Profit24: 157,88 zł Cena katalogowa: 179,00 zł
Mikroplastiki w środowisku wodnym
Cena Profit24: 50,89 zł Cena katalogowa: 59,00 zł
Współczesne aspekty rolniczo- przyrodnicze
Cena Profit24: 55,25 zł Cena katalogowa: 65,00 zł
Gleboznawstwo – doświadczenia i wyzwania w procesie kształcenia
Cena Profit24: 33,60 zł Cena katalogowa: 35,00 zł
Ustawa o ochronie przyrody. Komentarz
Cena Profit24: 126,66 zł Cena katalogowa: 149,00 zł
Ekologistyka. Teoria i praktyka
Cena Profit24: 33,45 zł Cena katalogowa: 40,00 zł
Katalog Bylin. Kwiaty, trawy i paprocie polecane przez Związek Szkółkarzy Polskich
Cena Profit24: 56,08 zł Cena katalogowa: 75,00 zł
O.S.A Odpady, Środowisko, Atmosfera. Wybrane zagadnienia
Cena Profit24: 31,28 zł Cena katalogowa: 38,00 zł
Prawo ochrony środowiska. Konwersatoria
Cena Profit24: 46,36 zł Cena katalogowa: 51,00 zł
Współczesne tendencje w inżynierii produkcji
praca zbiorowa pod red. Krzysztofa Nowackiego
Cena Profit24: 40,44 zł Cena katalogowa: 49,00 zł

Newsletter

Podaj e-mail aby otrzymywać informacje o nowościach i promocjach

Nowości działu językowego

English Adventure New 3 AB wyd. roz. 2020 PEARSON
Cena Profit24: 23,97 zł Cena katalogowa: 25,80 zł
The Broken Hearts Honeymoon
Cena Profit24: 35,46 zł Cena katalogowa: 38,00 zł
Cajun Justice
Patterson James
Cena Profit24: 35,46 zł Cena katalogowa: 38,00 zł

Nowości działu ogólnego

Nowy układ
Litkowiec Kinga
Cena Profit24: 32,49 zł Cena katalogowa: 39,90 zł
To tylko przyjaciel
Jimenz Abby
Cena Profit24: 27,49 zł Cena katalogowa: 39,90 zł
Dobranoc, Punpunie 3
Cena Profit24: 46,34 zł Cena katalogowa: 54,90 zł

Profit24.pl

Profit24 – profesjonalna księgarnia naukowa w zasięgu ręki

Profit 24 to internetowa księgarnia naukowa, dostarczająca od ponad 18 lat szeroki wybór opracowań naukowych, podręczników akademickich i książek z różnorodnych dziedzin wiedzy. Dbamy o to, aby nasz asortyment spełniał wysokie wymagania specjalistów – lekarzy, prawników, pracowników naukowych, pracowników instytucji i studentów, poszukujących najlepszych opracowań akademickich.

W naszej księgarni znajdziesz znane i sprawdzone opracowania naukowe, najlepsze książki medyczne, trudno dostępne tytuły i nowości wydawnicze z różnych dziedzin nauk. Realizujemy zarówno duże zamówienia dla instytucji, jak i zamówienia dla klientów prywatnych. Posiadamy też specjalistyczne księgarnie stacjonarne w Łodzi i Warszawie.

Szeroka oferta książek i opracowań naukowych

Księgarnia Profit24 to miejsce dla profesjonalistów, poszukujących najlepszych opracowań naukowych z medycyny, prawa, ekonomii, finansów i dziedzin humanistycznych. Szeroka oferta cenionych na rynku wydawnictw naukowych pozwala na samodzielne skompletowanie własnej, profesjonalnej bazy wiedzy. Dzięki regularnej współpracy z bibliotekami, instytucjami i kancelariami prawnymi mamy aktualny wgląd we wciąż zmieniające się potrzeby naszych klientów. Znamy wartość dobrych, specjalistycznych książek. Od wielu lat współpracujemy z najlepszymi wydawnictwami tworząc ofertę, spełniającą precyzyjne, różnorodne potrzeby klientów.

 

Internetowa księgarnia medyczna

W naszym serwisie znajdą Państwo kompleksowe opracowania z zakresu prawa cywilnego, karnego, handlowego i gospodarczego - począwszy od kodeksów, a skończywszy na komentarzach.

Specjalizujemy się w dostarczaniu opracowań z najbardziej wymagających dziedzin wiedzy. Jedną z nich jest medycyna. Profit24 może pochwalić się najbogatszą na rynku ofertą książek medycznych – dla studentów, lekarzy i pracowników naukowych. Dział książek medycznych jest podzielony tematycznie według najważniejszych dziedzin medycyny. Celujemy w ofertę aktualną, dopasowaną szczególnie do potrzeb studentów medycyny, poszukujących szybkiego dostępu do najnowszych wydań podręczników akademickich. W skład naszego asortymentu wchodzi też klasyczna literatura medyczna a w razie zainteresowania – możemy sprowadzić dodruk wybranych wydań.

Obsługa na piątkę z plusem!

Nasza oferta wciąż się poszerza. Nauka to nie wszystko! Oprócz opracowań, w księgarni Profit24 znajdziesz też nowości literatury pięknej, beletrystykę, poradniki, atlasy, audiobooki i płyty CD.

Potrzebujesz najnowszych wydań opracowań naukowych? Szukasz najszybszej metody zamówienia podręcznika akademickiego? Skontaktuj się z nami, a zamówimy dla Ciebie dowolne opracowanie i dostarczymy je tak szybko, jak to możliwe.